Ήρθε επιτέλους ο καιρός να γράψω το δεύτερο μέρος αυτού του θέματος! Για όσους δεν έχουν διαβάσει το
πρώτο μέρος, μπορείτε να το βρείτε
εδώ. Ξεκινάμε λοιπόν από εκεί που το αφήσαμε, με το θέμα του γιατί τα μαλλιά αφού τα πλύνουμε με φυσικό σαμπουάν είναι λίγο πιο 'σκληρά'.
Γιατί είναι τα μαλλιά πιο σκληρά μετά το λούσιμο;
Όπως πολλά πράγματα, είναι θέμα απλής χημείας και θα προσπαθήσω να το γράψω όσο πιο απλά γίνεται. Θυμάστε καθόλου τον δείκτη pH από την Χημεία στο σχολείο; Ο
δείκτης pH μας λέει πόσο όξινη ή πόσο βασική είναι μια ουσία. Η οξύτητα και η βασικότητα είναι αντίθετες έννοιες, σαν να λέμε ζεστό και κρύο. Οι πιο όξινες ουσίες έχουν pH 0, οι ουδέτερες 7 ενώ οι πιο βασικές 14. Αν θέλετε να μάθετε λίγες παραπάνω λεπτομέρειες για το θέμα μπορείτε να ξεκινήσετε
εδώ.
Το δέρμα και τα μαλλιά μας έχει ελαφρώς όξινο pΗ (5,5 περίπου) ενώ το σαμπουάν έχει βασικό (9-10). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούμε το φυσικό σαμπουάν να 'ταράζουμε' την χημεία των μαλλιών, έτσι το εξωτερικό στρώμα της τρίχας 'ανασηκώνεται' και γι'αυτό τα μαλλιά αποκτούν αυτήν την λίγο ασυνήθιστη υφή . Μην τρομάζετε, δεν προκαλεί κάποια μόνιμη ζημιά και διορθώνεται πολύ εύκολα ακόμα κι αν δεν κάνουμε κάτι εμείς.
Χρησιμοποιώντας την αναλογία ζεστού/κρύου θα λέγαμε πως τα μαλλιά μας είναι από τη φύση τους ζεστά ενώ το σαμπουάν με το οποίο τα πλένουμε είναι πολύ κρύο με αποτέλεσμα να τα παγώνει. Αν τα αφήσουμε μόνα τους σε λίγες ώρες θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους θερμοκρασία, αλλά αντί να περιμένουμε και να τα αφήνουμε να κρυώνουν μπορούμε να τα ζεστάνουμε εμείς. Πώς λοιπόν γίνεται αυτό; Μα με τη χρήση κάποιου ήπιου όξινου διαλείμματος φυσικά (ή ...χημικά! χαχα!) [Νομίζω διάβασα πολλή χημεία και έχω αρχίσει να κάνω κι εγώ κρύα αστεία].
Τι χρησιμοποιούμε μετά το φυσικό σαμπουάν για να τα μαλακώσουμε;
Για να επαναφέρουμε τα μαλλιά μας λοιπόν σε φυσιολογική κατάσταση χρειάζεται αφού τα ξεβγάλουμε από το σαπούνι να τα ξεπλύνουμε επιπροσθέτως με ένα ελαφρώς όξινο διάλυμα. Σας έχω λοιπόν τρεις προτάσεις, όλες με προϊόντα που έχουμε σπίτι μας ή μπορούμε να βρούμε εύκολα.
◆Χυμός λεμόνι: ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας σουρωμένο χυμό λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό, με αυτό βρέχουμε τα μαλλιά μας και μετά τα ξεβγάζουμε με απλό νερό. Το λεμόνι μυρίζει όμορφα και το καλοκαίρι βοηθάει στο να ξανθαίνει και τα μαλλιά (αν είναι άβαφτα) αλλά έχει το μειονέκτημα πως δεν συμφέρει και τόσο οικονομικά να 'θυσιάζουμε' ένα λεμόνι κάθε φορά που θέλουμε να λουστούμε.
◆Ξίδι: ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας ξίδι (οποιοδήποτε ξίδι) σε ένα ποτήρι νερό, με αυτό βρέχουμε τα μαλλιά μας και μετά τα ξεβγάζουμε με απλό νερό. Το ξίδι είναι σαφώς πιο οικονομικό αλλά έχει το αρνητικό ότι ακόμα και σε τέτοια αραίωση, αφήνει μια ελαφριά μυρωδιά που θέλει κάποια ώρα για να φύγει εντελώς.
Προσοχή! Όσοι/όσες έχουν βαμμένα μαλλιά δεν συνιστώ να χρησιμοποιήσουν ξίδι γιατί περιέχει αλκοόλ και το αλκοόλ 'σηκώνει' τη βαφή οπότε ξεθωριάζει το χρώμα πιο γρήγορα.
◆Κιτρικό οξύ (citric acid στα αγγλικά): η τρίτη και ιδανικότερη λύση που έχω βρει είναι το κιτρικό οξύ που στο εμπόριο το βρίσκουμε στο ράφι με τα μπαχαρικά ως "ξυνό/ξινό" και δεν κοστίζει πολύ. Μια κοφτή κουταλίτσα του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό είναι αρκετό και μετά ξεπλένουμε τα μαλλιά με λίγο ακόμα νερό. Επειδή δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα λεμόνια και το ξίδι νομίζω χρειάζεται να γράψω λίγα παραπάνω.
Κιτρικό οξύ
Το κιτρικό οξύ ή ξινό/ξυνό είναι ένα οξύ που συναντάμε σε πολλά φρούτα και είναι το ίδιο οξύ που έχουν τα λεμόνια και μας εξυπηρετεί στο ξέβγαλμα. Μοιάζει με αλάτι (λευκοί κρύσταλλοι) και διαλύεται εύκολα στο νερό. Εκτός από τη χρήση του στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε συμβατικά σαμπουάν, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σαν ένα τελευταίο ξέβγαλμα σε περιοχές όπου το νερό βρύσης είναι σκληρό.
Αν θέλετε να το κάνετε μέρος της ρουτίνας σας, μια εύκολη λύση για να μην παιδεύεστε κάθε φορά με κουταλάκια και ποτήρια είναι να φτιάξετε ένα ισχυρό διάλυμα κιτρικού οξέος και να αραιώνετε λίγο από αυτό όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.
Συνήθως γεμίζω 1/4 του μπουκαλιού στο οποίο θα διατηρήσω το ισχυρό αυτό διάλυμα με κιτρικό οξύ και ρίχνω ζεστό(όχι καυτό) νερό στο υπόλοιπο. Το κλείνω και ανακινώ μέχρι να μην βλέπω αδιάλυτους κρυστάλλους στον πάτο του μπουκαλιού.
Όταν λοιπόν θέλω να το χρησιμοποιήσω μετά το λούσιμο, ρίχνω ποσότητα αντίστοιχη με περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας σε ένα άλλο μπουκάλι και το παίρνω μαζί με το σαμπουάν στη μπανιέρα. Αφού λουστώ και ξεπλυθώ γεμίζω με χλιαρό νερό το μπουκάλι, ρίχνω το ήπιο αυτό διάλυμα κιτρικού οξέως στα μαλλιά μου, το ξεβγάζω και αυτό με λίγο νερό και τελείωσα. Το να μπορώ ρίχνω το χλιαρό νερό εκείνη την ώρα στο μπουκάλι κάνει τόσο μεγάλη διαφορά όταν κάνει κρύο αφού δεν προλαβαίνει να κρυώσει το νερό. Και φυσικά δεν χρειάζεται να λερώνω ποτήρια και να έχω το άγχος τους στο μπάνιο.
Προσοχή! Όλα αυτά τα διαλύματα (λεμόνι, ξίδι, κιτρικό οξύ) αν πέσουν στα μάτια, τσούζουν. Αν λοιπόν πάει κατά λάθος στα μάτια, ρίξτε άφθονο κρύο νερό!
Ξέρω, ακούγονται πολλά αλλά μόνο επειδή τα έγραψα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα για να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερες απορίες. Στην πραγματικότητα η όλη διαδικασία του λουσίματος πλέον μου παίρνει πολύ λιγότερη ώρα απ'ότι παλιά, κυρίως γιατί δεν χρησιμοποιώ μαλακτικό. Αν αναρωτιέστε γιατί δεν χρειάζεται να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία με το όξινο διάλυμα όταν χρησιμοποιείτε σαμπουάν του εμπορίου, σας προτείνω να κοιτάξετε τη λίστα με τα συστατικά που έχουν. Ένας από τους πολλούς λόγους που έχουν τόσα πολλά συστατικά είναι για να ρυθμίζουν και αυτό το θέμα.
Και με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα τι γίνεται;
Όπως είχα πει στο προηγούμενο μέρος, θα σας έγραφα και το τι έχει γίνει με την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα αφού άρχισα να χρησιμοποιώ αυτό το σαμπουάν. Καταρχήν να πω πως περίμενα αρκετό καιρό πριν γράψω για το θέμα αυτό για να είμαι όσο το δυνατόν πιο σίγουρη για τις παρατηρήσεις μου. Χρησιμοποιώ αποκλειστικά χειροποίητο σαμπουάν τους τελευταίους πέντε μήνες και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, είμαι τόσο ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα που δεν έχω κανένα σκοπό να επιστρέψω στα σαμπουάν του εμπορίου. Διαφορά άρχισα να βλέπω από την πρώτη εβδομάδα χρήσης του σαμπουάν και λίγο μετά σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του δέρματός μου στην χαρούμενη κατάσταση που έχει τώρα.
Παρ'όλες τις έντονες αλλαγές στη θερμοκρασία, τις αλλαγές εποχών, τα υψηλά επίπεδα άγχους, καταστάσεις δηλαδή που μου προκαλούσαν πολύ έντονη έξαρση, δεν είχα καμία κρίση.
Αναλυτικά: το δέρμα στο μέτωπό μου και πάνω από τα φρύδια ούτε έχει ερεθιστεί/κοκκινήσει, ούτε έχει σκάσει καθόλου. Tο δέρμα πίσω από τα αυτιά είναι κανονικότατο και η φαγούρα πίσω από τα αυτιά έχει εξαφανιστεί, πράγμα που μου προκαλεί σχεδόν σοκ χαράς αφού με έπιανε τόσο έντονα εκεί που νόμιζα πως θα καταλήξω σαν τον Van Gogh καμιά μέρα. Η μόνη ένδειξη ότι υπάρχει ακόμα εμφανίζεται όταν έχω πάρα πολύ άγχος. Τότε μόνο βλέπω λίγο σκασμένο δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής κεντρικά πάνω από το μέτωπο (σπανιότερα πάνω από τα αυτιά) αλλά το δέρμα εξακολουθεί να μην έχει ερεθισμένη όψη, ούτε και ποτέ φτάνει σε σημείο να ματώνει. Πραγματικά έχω σχεδόν ξεχάσει τι άλλες ενοχλήσεις μου προκαλούσε η 'φιλενάδα' μας γιατί έχω τόσο καιρό να τις νιώσω.
Αυτή φυσικά είναι μόνο η δική μου εμπειρία και κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά αλλά το συστήνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε, είτε έχετε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είτε όχι.
Επίσης αποφάσισα να γράψω και τρίτο μέρος αφιερωμένο στο φυσικό σαμπουάν όπου θα γράψω περισσότερα για τα αιθέρια έλαια και τα απλά έλαια που μπορείτε να βάλετε στο σαμπουάν αφού αυτό το θέμα φαίνεται να σας προβλημάτισε περισσότερο. Αν έχετε κι άλλου είδους απορίες, γράψτε τες μου και θα προσπαθήσω να τις απαντήσω.