Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Συνταγή για Σαμπουάν από Φυσικό Σαπούνι - μέρος β'

Ήρθε επιτέλους ο καιρός να γράψω το δεύτερο μέρος αυτού του θέματος!  Για όσους δεν έχουν διαβάσει το πρώτο μέρος, μπορείτε να το βρείτε εδώ. Ξεκινάμε λοιπόν από εκεί που το αφήσαμε, με το θέμα του γιατί τα μαλλιά αφού τα πλύνουμε με φυσικό σαμπουάν είναι λίγο πιο 'σκληρά'.

Γιατί είναι τα μαλλιά πιο σκληρά μετά το λούσιμο; 

Όπως πολλά πράγματα, είναι θέμα απλής χημείας και θα προσπαθήσω να το γράψω όσο πιο απλά γίνεται. Θυμάστε καθόλου τον δείκτη pH από την Χημεία στο σχολείο; Ο δείκτης pH μας λέει πόσο όξινη ή πόσο βασική είναι μια ουσία. Η οξύτητα και η βασικότητα είναι αντίθετες έννοιες, σαν να λέμε ζεστό και κρύο. Οι πιο όξινες ουσίες έχουν pH 0, οι ουδέτερες 7 ενώ οι πιο βασικές 14. Αν θέλετε να μάθετε λίγες παραπάνω λεπτομέρειες για το θέμα μπορείτε να ξεκινήσετε εδώ.

Το δέρμα και τα μαλλιά μας έχει ελαφρώς όξινο pΗ (5,5 περίπου) ενώ το σαμπουάν έχει βασικό (9-10). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούμε το φυσικό σαμπουάν να 'ταράζουμε' την χημεία των μαλλιών, έτσι το εξωτερικό στρώμα της τρίχας 'ανασηκώνεται' και γι'αυτό τα μαλλιά αποκτούν αυτήν την λίγο ασυνήθιστη υφή . Μην τρομάζετε, δεν προκαλεί κάποια μόνιμη ζημιά και διορθώνεται πολύ εύκολα ακόμα κι αν δεν κάνουμε κάτι εμείς.

Χρησιμοποιώντας την αναλογία ζεστού/κρύου θα λέγαμε πως τα μαλλιά μας είναι από τη φύση τους ζεστά ενώ το σαμπουάν με το οποίο τα πλένουμε είναι πολύ κρύο με αποτέλεσμα να τα παγώνει. Αν τα αφήσουμε μόνα τους σε λίγες ώρες θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους θερμοκρασία, αλλά αντί να περιμένουμε και να τα αφήνουμε να κρυώνουν μπορούμε να τα ζεστάνουμε εμείς. Πώς λοιπόν γίνεται αυτό; Μα με τη χρήση κάποιου ήπιου όξινου διαλείμματος φυσικά (ή ...χημικά! χαχα!) [Νομίζω διάβασα πολλή χημεία και έχω αρχίσει να κάνω κι εγώ κρύα αστεία].

Τι χρησιμοποιούμε μετά το φυσικό σαμπουάν για να τα μαλακώσουμε; 

Για να επαναφέρουμε τα μαλλιά μας λοιπόν σε φυσιολογική κατάσταση χρειάζεται αφού τα ξεβγάλουμε από το σαπούνι να τα ξεπλύνουμε επιπροσθέτως με ένα ελαφρώς όξινο διάλυμα. Σας έχω λοιπόν τρεις προτάσεις, όλες με προϊόντα που έχουμε σπίτι μας ή μπορούμε να βρούμε εύκολα.
Χυμός λεμόνι: ανακατεύουμε 2 κουταλιές  της σούπας σουρωμένο χυμό λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό, με αυτό βρέχουμε τα μαλλιά μας και μετά τα ξεβγάζουμε με απλό νερό. Το λεμόνι μυρίζει όμορφα και το καλοκαίρι βοηθάει στο να ξανθαίνει και τα μαλλιά (αν είναι άβαφτα) αλλά έχει το μειονέκτημα πως δεν συμφέρει και τόσο οικονομικά να 'θυσιάζουμε' ένα λεμόνι κάθε φορά που θέλουμε να λουστούμε.
Ξίδι: ανακατεύουμε 1 κουταλιά  της σούπας ξίδι (οποιοδήποτε ξίδι) σε ένα ποτήρι νερό, με αυτό βρέχουμε τα μαλλιά μας και μετά τα ξεβγάζουμε με απλό νερό. Το ξίδι είναι σαφώς πιο οικονομικό αλλά έχει το αρνητικό ότι ακόμα και σε τέτοια αραίωση, αφήνει μια ελαφριά μυρωδιά που θέλει κάποια ώρα για να φύγει εντελώς.
Προσοχή! Όσοι/όσες έχουν βαμμένα μαλλιά δεν συνιστώ να χρησιμοποιήσουν ξίδι γιατί περιέχει αλκοόλ και το αλκοόλ 'σηκώνει' τη βαφή οπότε ξεθωριάζει το χρώμα πιο γρήγορα.
Κιτρικό οξύ (citric acid στα αγγλικά): η τρίτη και ιδανικότερη λύση που έχω βρει είναι το κιτρικό οξύ που στο εμπόριο το βρίσκουμε στο ράφι με τα μπαχαρικά ως "ξυνό/ξινό" και δεν κοστίζει πολύ. Μια κοφτή κουταλίτσα του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό είναι αρκετό και μετά ξεπλένουμε τα μαλλιά με λίγο ακόμα νερό. Επειδή δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα λεμόνια και το ξίδι νομίζω χρειάζεται να γράψω λίγα παραπάνω.

Κιτρικό οξύ

Το κιτρικό οξύ ή ξινό/ξυνό είναι ένα οξύ που συναντάμε σε πολλά φρούτα και είναι το ίδιο οξύ που έχουν τα λεμόνια και μας εξυπηρετεί στο ξέβγαλμα. Μοιάζει με αλάτι (λευκοί κρύσταλλοι) και διαλύεται εύκολα στο νερό. Εκτός από τη χρήση του στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε συμβατικά σαμπουάν, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε  σαν ένα τελευταίο ξέβγαλμα σε περιοχές όπου το νερό βρύσης είναι σκληρό.

Αν θέλετε να το κάνετε μέρος της ρουτίνας σας, μια εύκολη λύση για να μην παιδεύεστε κάθε φορά με κουταλάκια και ποτήρια είναι να φτιάξετε ένα ισχυρό διάλυμα κιτρικού οξέος και να αραιώνετε λίγο από αυτό όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.
Συνήθως γεμίζω 1/4 του μπουκαλιού στο οποίο θα διατηρήσω το ισχυρό αυτό διάλυμα με κιτρικό οξύ και ρίχνω ζεστό(όχι καυτό) νερό στο υπόλοιπο. Το κλείνω και ανακινώ μέχρι να μην βλέπω αδιάλυτους κρυστάλλους στον πάτο του μπουκαλιού.
Όταν λοιπόν θέλω να το χρησιμοποιήσω μετά το λούσιμο, ρίχνω ποσότητα αντίστοιχη με περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας σε ένα άλλο μπουκάλι και το παίρνω μαζί με το σαμπουάν στη μπανιέρα. Αφού λουστώ και ξεπλυθώ γεμίζω με χλιαρό νερό το μπουκάλι, ρίχνω το ήπιο αυτό διάλυμα κιτρικού οξέως στα μαλλιά μου, το ξεβγάζω και αυτό με λίγο νερό και τελείωσα. Το να μπορώ ρίχνω το χλιαρό νερό εκείνη την ώρα στο μπουκάλι κάνει τόσο μεγάλη διαφορά όταν κάνει κρύο αφού δεν προλαβαίνει να κρυώσει το νερό. Και φυσικά δεν χρειάζεται να λερώνω ποτήρια και να έχω το άγχος τους στο μπάνιο.

Προσοχή! Όλα αυτά τα διαλύματα (λεμόνι, ξίδι, κιτρικό οξύ) αν πέσουν στα μάτια, τσούζουν. Αν λοιπόν πάει κατά λάθος στα μάτια, ρίξτε άφθονο κρύο νερό!


Ξέρω, ακούγονται πολλά αλλά μόνο επειδή τα έγραψα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα για να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερες απορίες. Στην πραγματικότητα η όλη διαδικασία του λουσίματος πλέον μου παίρνει πολύ λιγότερη ώρα απ'ότι παλιά, κυρίως γιατί δεν χρησιμοποιώ μαλακτικό. Αν αναρωτιέστε γιατί δεν χρειάζεται να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία με το όξινο διάλυμα όταν χρησιμοποιείτε σαμπουάν του εμπορίου, σας προτείνω να κοιτάξετε τη λίστα με τα συστατικά που έχουν. Ένας από τους πολλούς λόγους που έχουν τόσα πολλά συστατικά είναι για να ρυθμίζουν και αυτό το θέμα.

Και με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα τι γίνεται; 

Όπως είχα πει στο προηγούμενο μέρος, θα σας έγραφα και το τι έχει γίνει με την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα αφού άρχισα να χρησιμοποιώ αυτό το σαμπουάν. Καταρχήν να πω πως περίμενα αρκετό καιρό πριν γράψω για το θέμα αυτό για να είμαι όσο το δυνατόν πιο σίγουρη για τις παρατηρήσεις μου. Χρησιμοποιώ αποκλειστικά χειροποίητο σαμπουάν τους τελευταίους πέντε μήνες και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, είμαι τόσο ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα που δεν έχω κανένα σκοπό να επιστρέψω στα σαμπουάν του εμπορίου. Διαφορά άρχισα να βλέπω από την πρώτη εβδομάδα χρήσης του σαμπουάν και λίγο μετά σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του δέρματός μου στην χαρούμενη κατάσταση που έχει τώρα.


Παρ'όλες τις έντονες αλλαγές στη θερμοκρασία, τις αλλαγές εποχών, τα υψηλά επίπεδα άγχους, καταστάσεις δηλαδή που μου προκαλούσαν πολύ έντονη έξαρση, δεν είχα καμία κρίση. 


Αναλυτικά: το δέρμα στο μέτωπό μου και πάνω από τα φρύδια ούτε έχει ερεθιστεί/κοκκινήσει, ούτε έχει σκάσει καθόλου. Tο δέρμα πίσω από τα αυτιά είναι κανονικότατο και η φαγούρα πίσω από τα αυτιά έχει εξαφανιστεί, πράγμα που μου προκαλεί σχεδόν σοκ  χαράς αφού με έπιανε τόσο έντονα εκεί που νόμιζα πως θα καταλήξω σαν τον Van Gogh καμιά μέρα. Η μόνη ένδειξη ότι υπάρχει ακόμα εμφανίζεται όταν έχω πάρα πολύ άγχος. Τότε μόνο βλέπω λίγο σκασμένο δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής κεντρικά πάνω από το μέτωπο (σπανιότερα πάνω από τα αυτιά) αλλά το δέρμα εξακολουθεί να μην έχει ερεθισμένη όψη, ούτε και ποτέ φτάνει σε σημείο να ματώνει. Πραγματικά έχω σχεδόν ξεχάσει τι άλλες ενοχλήσεις μου προκαλούσε η 'φιλενάδα' μας γιατί έχω τόσο καιρό να τις νιώσω. 


Αυτή φυσικά είναι μόνο η δική μου εμπειρία και κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά αλλά το συστήνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε, είτε έχετε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είτε όχι. 

Επίσης αποφάσισα να γράψω και τρίτο μέρος αφιερωμένο στο φυσικό σαμπουάν όπου θα γράψω περισσότερα για τα αιθέρια έλαια και τα απλά έλαια που μπορείτε να βάλετε στο σαμπουάν αφού αυτό το θέμα φαίνεται να σας προβλημάτισε περισσότερο. Αν έχετε κι άλλου είδους απορίες, γράψτε τες μου και θα προσπαθήσω να τις απαντήσω. 

46 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ. Βασανίζομαι, κυριολεκτικά βάσανο, 34 χρόνια από σμηγ/κη δερ/δα.
    Εύκολα βρίσκετε τις αναφερόμενες ως «πιθανές επιπλοκές» της νόσου : Ψυχολογική καταπόνηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα ντροπής.
    Δεν είναι καθόλου «πιθανές». Είναι βέβαιες.
    Αφήνω την οικονομική καταπόνηση, επί ματαίω.
    Έχω δοκιμάσει κάπου 3572 σαμπουάν, 4367 λοσιόν και άλλα σκευάσματα. Τα σαμπουάν μόνο, πλέον, δεν με θεραπεύουν.
    Τα τελευταία χρόνια μόνο μια ισχυρή λοσιόν, μείγμα κορτικοστεροειδών, βοηθάει αποτελεσματικά. Αλλά 10 μέρες μετά από 5μερη θεραπεία τα συμπτώματα επανέρχονται.
    Οφείλω λοιπόν να επαναλαμβάνω τη θεραπεία διαρκώς, με όσες βλάβες μπορεί να επέλθουν στον φλοιό των επινεφριδίων από την κορτιζόνη. Αλλά αν το αφήσω δεν μπορώ να βγω στο δρόμο. Φλεγμονή σε όλο το δέρμα της κεφαλής, τριχωτό και μη.
    Δυστυχώς τα τελευταία 2 χρόνια επεκτάθηκε και στο μέτωπο, στα μάγουλα, στους κροτάφους και στα αυτιά, μέσα και έξω.
    Η κετοκοναζόλη με καταπονεί στο τριχωτό. Το πυρίτιο και η πίσσα το ίδιο. Κόντρα στις συμβουλές των γιατρών επί 30+ χρόνια, από παρατήρηση του σώματος και των συμπτωμάτων, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, αν όχι για θεραπεία, τουλάχιστον για τον καθαρισμό απαιτείται ένα αποτελεσματικό πλην ήπιο μέσο. Και όχι τα ισχυρής επίδρασης σαμπουάν που με εμφανή ιδιοτέλεια πλασάρουν οι δερματολόγοι, σε κάθε επίσκεψη και καινούριο, ανάλογα με τα δείγματα που έχει αφήσει ο τελευταίος ιατρικός επισκέπτης.
    Γνώριζα από την παιδική ηλικία το πράσινο σαπούνι, στο λούσιμο. Το ξύδι επίσης, έβλεπα τη γιαγιά μου να το χρησιμοποιεί στο ξέβγαλμα. Αλλά σε μένα το ξύδι κάνει τα μαλλιά κάπως λιπαρά στην υφή.
    Τώρα χρησιμοποιώ πράσινο σαπούνι στο πρώτο χέρι και ένα απαλό σαμπουάν με μαλακτικό στο δεύτερο, το κόκκινο Kerastase. Θα ήθελα να δω τι αποτέλεσμα θα είχε σε μένα το φυσικό σας σαπούνι. Αλλά ομολογώ, βαριέμαι τις ετοιμασίες.
    Σας ευχαριστώ όμως πολύ που μπήκατε στο κόπο να προτείνετε μια λύση στους πάσχοντες. Θα δοκιμάσω το ξυνό στο ξέβγαλμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σας. Ελπίζω πραγματικά να σας βοηθήσει. Δοκίμασα κι εγώ αυτές τις μέρες να λουστώ με σκέτο πράσινο σαπούνι αλλά βρίσκω πως έκανε τα μαλλιά μου λίγο σκληρά και δεν μου ήταν κι τόσο εύκολο να τα λούσω επειδή είναι μακριά. Η γλυκερίνη μέσα στο σαμπουάν έχει αρκετά μαλακτική δράση ώστε να μην χρειάζομαι κάτι παραπάνω κι ας έχω ξηρά μαλλιά. Αν όμως εσάς σας κάνει, τότε φυσικά και να το συνεχίσετε.

      Το μόνο που θα σας πρότεινα είναι αν συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε το σαμπουάν με μαλακτικό που αναφέρατε 1- να μην το βάζετε στις ρίζες και στο κεφάλι και 2- να το χρησιμοποιείτε μετά την πλύση με το ξυνό ώστε να έχει επανέλθει η επιφάνεια της τρίχας στην κανονική της κατάσταση.

      Το να φτιάξει κανείς το σαμπουάν μόνος του ακούγεται μεγαλύτερος μπελάς απ'ότι είναι αλλά βλέποντας πόσο έχει ηρεμήσει και φτιάξει το δέρμα μου στο τριχωτό αλλά και στο πρόσωπο, και περισσότερο κόπο να έπρεπε να κάνω για να το φτιάξω, θα το έκανα ασυζητητί καθώς ακόμα και τώρα, τόσους μήνες μετά τα αποτελέσματα είναι ίδια με αυτό που έγραψα στην ανάρτηση. Έχω δηλαδή αραιά και που έξαρση η οποία όμως μένει απλά στο στάδιο της πιτυρίδας και δεν γίνεται χειρότερη.

      Θεραπεία απόλυτη στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δεν υπάρχει λόγω της φύσης της ασθένειας αλλά το ότι μπορώ να την διατηρώ σε επίπεδο που δεν με ενοχλεί πλέον ήταν κάτι που δεν πίστευα πως μπορούσε να γίνει όσο καιρό δοκίμαζα κι εγώ το ένα μετά το άλλο τα φαρμακευτικά σαμπουάν και τις κρέμες!

      Ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιό σας!

      Διαγραφή
  2. Γεια σας και χαιρομαι πολυ για τη σελιδα που εχετε φτιαξει.
    Ταλαιπωρουμε κ εγω με τη σμη.δερμ. εδω και χρονια.Δοκιμασα να λουστω με πρασινο σαπουνι στο παρελθον και ειδα οτι απο τη μια μεν δεν καθαριζει καλα αλλα αν εφτιαχνα αφρο αρκετο τοτε καθαριζε καλα αλλα μου αφηνε εντονη ξηροδερμια.Τωρα σκεφτομαι να φτιαξω το σαμπουαν που λετε απλα σκεφτομαι να βαλω λαδι καρυδας το οποιο κανει αφρο και καθαριζει καλυτερα απο το ελαιολαδο απ την αλλη ομως θα μου αφησει και αυτο ξηροδερμια.Οποτε σκεφτομαι να κανω μιξη ας πουμε λαδι καρυδας,καστορελαιο(για ενυδατωση) και αμυγδαλελαιο η σουσαμελαιο.Αυτο που δεν ξερω ειναι σε αυτες τις δυο κουταλιες με τα ελαια της συνταγης για το σαμπουαν σε τι αναλογιες να βαλω τα παραπανω λαδια.Επισης εχω διαβασει οτι το αιθεριο ελαιο τειοδεντρου ισως να βοηθαει στη σμη.δερμ.Επισης το σουσαμελαιο λεγεται οτι βοηθαει στα εκζεματα.Το μονο που περιμενω τωρα ειναι μια απαντηση απο εσας η το γ μερος:)Θα αργησει?:)
    Και παλι συγχαρητηρια για τη πολυ ομορφη σελιδα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (α μέρος απάντησης)
      Ευχαριστώ πολύ για το πλούσιο σχόλιό σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω στις απορίες σας μια-μια. Αρχικά από την εύκολη, για το γ'μέρος πειραματίζομαι ακόμα με κάποια πράγματα για τα οποία θέλω να γράψω και επειδή θέλω να είμαι όσο το δυνατόν πιο σίγουρη γι'αυτά που γράφω και είμαι το μόνο μου "πειραματόζωο", αλλά και επειδή θέλω και να διαβάζω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα γι'αυτά, μου παίρνει κάποιο καιρό να τα γράψω. Ελπίζω κάπου στον Νοέμβριο να έχω τελειώσει με τις παρατηρήσεις και την έρευνά μου και να το έχω αναρτήσει και το τρίτο μέρος.

      Όπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο, το λούσιμο με σκέτο πράσινο σαπούνι δεν μου άρεσε κι εμένα καθόλου καθώς ένιωθα κάπως σκληρά τα μαλλιά μου και το δέρμα μου με τράβαγε, ειδικά στα χέρια. Αυτή η αίσθηση μοιάζει αρκετά με την ξηροδερμία ενώ στην πραγματικότητα είναι αυτή η διαφορά στο pH που γράφω στην ανάρτηση εδώ. Ότι παθαίνει η επιφάνεια της τρίχας, παθαίνει και το δέρμα και στο παρελθόν έχω βάλει πολύ υδατική κρέμα, η οποία δεν με ανακούφιζε από αυτό το "τράβηγμα", καθώς δεν ήταν πρόβλημα ενυδάτωσης αλλά εξισορρόπησης του pH. Σκέφτομαι πως ίσως είναι αυτό που αισθανόσαστε οπότε θα σας έλεγα να το δοκιμάσετε πρώτα το σαμπουάν και οπωσδήποτε κάντε τη διαδικασία του ξεβγάλματος με το ξινό και μετά ξαναβλέπετε αν τελικά σας προκαλεί ξηροδερμία ή όχι.

      Αν ακόμα και ως σαμπουάν το πράσινο σαπούνι βρίσκετε να μην σας κάνει, να μην είναι αρκετά ενυδατικό, μην νιώθετε πως πρέπει να χρησιμοποιήσετε απαραίτητα πράσινο σαπούνι. Το πράσινο σαπούνι (που είναι από λάδι ελιάς) είναι απλά το πιο εύκολο να βρεθεί στην αγορά της Ελλάδας και μακράν το πιο φτηνό, αλλά μπορείτε να ψάξετε να βρείτε φυσικά σαπούνια φτιαγμένα από άλλα έλαια όπως το σαπούνι από λάδι καρύδας, από μίγματα λαδιών κλπ. Το σημαντικό είναι να είναι σαπούνια που είναι προϊόντα παραδοσιακής σαπωνοποίησης και χωρίς τα τόσα περιττά χημικά που έχουν τα κοινά σαπούνια του εμπορίου. Αν θέλετε βοήθεια στο πως να τα διαλέγετε αυτά, απλά πείτε το μου και θα σας γράψω περισσότερα επ'αυτού.

      Πάμε τώρα στα λάδια που μπορείτε να προσθέσετε. Εδώ πραγματικά μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε οπότε μην σας στρεσάρουν οι αναλογίες τόσο πολύ. Θα σας πρότεινα αν έχετε τη διάθεση για πειραματισμούς να αλλάζετε αναλογίες κάθε φορά που φτιάχνετε σαμπουάν και να τις σημειώνετε κάπου μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει πιο πολύ.

      Επειδή διάβασα πως σας ανησυχεί και το θέμα του εκζέματος, θα κάνω κάποια στιγμή χωριστή ανάρτηση για το θέμα μιας κι εγώ έβγαλα έκζεμα φέτος και δοκίμασα διάφορα σκευάσματα για να βρω μια λύση. Όλα σχεδόν τα λάδια κάνουν καλό στο έκζεμα αφού προσφέρουν ενυδάτωση, το βασικότερο όμως είναι να είστε τακτικοί στο να του βάζετε λαδάκι και να μην το αφήνετε να ξεραθεί. Η συνεχής ενυδάτωση ήταν αυτή που έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά στην περίπτωσή μου αλλά και η χρήση ηπιότερων απορρυπαντικών.

      Διαγραφή
    2. (β'μέρος απάντησης)

      Όπως ανέφερα και στο πρώτο μέρος της ανάρτησης, με αυτό το φυσικό σαμπουάν δεν θα έχετε πολύ αφρό, όχι σε σύγκριση με τα σαμπουάν του εμπορίου ακόμα και με την προσθήκη λαδιών που έχουν μεγαλύτερη αφριστική ικανότητα. Για την ακρίβεια μόλις το βάζουμε το σαμπουάν έχουμε κάποιο αφρό και μετά από λίγο εξαφανίζεται. Αυτό δεν σημαίνει πως εξαφανίζεται και το σαμπουάν ή πως δεν συνεχίζει να καθαρίζει. Το πιο σύνηθες λάθος που όλοι όσοι κάναμε τη μετάβαση από σαμπουάν του εμπορίου σε φυσικό σαμπουάν κάναμε είναι να ξαναβάζουμε σαμπουάν επειδή εξαφανίστηκε ο αφρός. Δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Το σαμπουάν είναι εκεί και μπορείτε να συνεχίσετε να το "δουλεύετε" πάνω στα μαλλιά σας κανονικά.

      Τέλος για το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree), είναι πράγματι ένα από τα αιθέρια που προτείνω σε όσους έχουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και το βάζω κι εγώ ανελλιπώς στα σαμπουάν μου. Αυτό και η λεβάντα είναι από τα αιθέρια που βρίσκω πως κάνουν γενικά καλό στο δέρμα, όχι απλά σ'εμάς τους πάσχοντες. Το μόνο που θέλει προσοχή με το τεϊόδεντρο είναι η μυρωδιά· επειδή έχει κάπως έντονη οσμή, δοκιμάστε πριν το προσθέσετε και μην βάλετε πολλές σταγόνες με την μια. Μπορεί να καταλήξετε με ένα σαμπουάν που δεν σας αρέσει η μυρωδιά του και να μην θέλετε να το χρησιμοποιήσετε μετά.

      Ελπίζω να σας κάλυψα τις απορίες αλλά είμαι εδώ αν έχετε κι άλλες!

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστω πολυ για την πλουσια απαντηση σας!

    Οποτε ξεκιναω να πειραματιστω μερικες φορες με διαφορα προσθετα λαδια στο σαμπουαν και θα επιστρεψω να ενημερωσω για τα αποτελεσματα:)

    1000 ευχαριστω και παλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρήκα τυχαία τη δημσίευση ψάχνοντας για σαμπουάν, θα ήθελα να προσθέσω για το θέμα της δερματίτιδας ότι
      1) η ρίζα του κακού ξεκινά από αλεργική αντίδραση, στα συντηριτικά, αντισηπτικά κτλ που περιέχουν τα σκευάσματα αυτά.
      2) Τα πρόσθετα αυτά διαποτίζουν σε βάθος το δέρμα. Το ανοσοποιητικό ενεργοποιείται και γίνεται φλεγμονή, ακόμη και πληγή.
      3) Η ισχυρή απορυπαντική δράση βοηθά τα χημικά να διεισδύσουν αποτελεσματικότερα.
      4) Η απώλεια του λίπους από το δέρμα το ξηραίνει και σκάει (σαν τα δερμάτινα υποδήματα!) Οι ρωγμές ενισχύουν την διείσδηση των (διαλυμένων στα απορυπαντικά) χημικών κ.ο.κ.
      5) Στο σκασμένο δέρμα αναπτύσονται μικρόβια. Αυτά με τη σειρά τους "προκαλούν" το ανοσοποιητικό που απαντά με φλεγμονή.
      6) Η κορτιζόνη αναστέλει την αντίδραση του ανοσοποιητικού -αλλά καθιστά το δέρμα λεπτότερο και πιό διαπερατό (λόγο αναστολής σύνθεσης του κολαγόνου, είναι καταβολική ορμόνη). Έτσι ενώ η βελτίωση είναι στην αρχή θεαματική, μόλις διακοπεί η εφαρμογή της, η φλεγμονή επανέρχεται πιο έντονη.
      Ενίοται συνδυάζεται και με αντιβιοτικό ώστε να αντιμετωπιστεί το (5). Τότε όμως βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν και μήκητες.

      Φαύλος κύκλος δηλαδή...

      Η ριζική λύση:
      1) Δεν ξαναβάζουμε τίποτα στο δέρμα που να περιέχει χημικά. Ένσταση ακόμη και για τα αιθέρια έλαια, αρώματα, χρώματα - οτιδήποτε που μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση. Αγνό σαπούνι από βρώσιμα λίπη (και όχι τηγανέλαια!) είναι η καλύτερη αρχή. Το ελαιόλαδο είναι κατάλληλο ακόμη και για τα βρέφη. Το σαπούνι από λάδι καρύδας είναι σκληρό καθαριστικό (με εξαιρετικό αφρό) αλλά το μη σαπωνοποιημένο λάδι είναι εξαιρετικό για το δέρμα και φυσικό μικροβιοκτόνο. Το δέρμα θα πάρει καιρό να "καθαρίσει" και το ανοσοποιητικό να απευαισθητοποιηθεί πλήρως, ίσως και πάνω από δύο χρόνια έπειτα από την παύση έκθεσης στα αλεργιογόνα. Καταργούμε όλα τα σαπούνια, αφρόλουτρα, γαλακτώματα κτλ. και αποφεύγουμε να πιάνουμε απορυπαντικά κτλ, ακόμη και υγρό πιάτων.
      Το ζητούμενο από το σαπούνι είναι να καθαρίζει μεν αλλά στο βαθμό που δεν αφαιρείται το λίπος (ή η λανολίνη) από την επιφάνεια του δέρματος, έτσι δεν ξηραίνται και μένει ελαστικό. Μην μας ξεγελά η απουσία αφρού, τα απορυπαντικά πληντηρίων είναι πανίσχυρα με μηδενικό αφρό (ιδίως των πιάτων), περιέχουν αντιαφριστικά, διαφορετικά θα ξεχείλιζαν από αφρό κατά την πλύση.
      Σημαντικό και το PH, τα σαπούνια μπορούν να παρακευαστούν ουδέτερα ή και όξινα. Προσωπικά χρησιμοποιώ ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) για τη ρύθμιση του PH, συν όλα τα άλλα απαιτείται και για την σύνθεση του κολλαγόνου.
      2) Εξισορόπηση του ανοσοποιητικού καθολικά. Μήπως υπάρχουν και άλλες ευαισθησίες,όπως ρινίτιδες, ωτίτιδες, άσθμα, λαρυγγίτιδες, φαγούρες, εκζέματα κτλ. Μήπως μας "πειράζουν" κάποιες τροφές ή/και το στρες; Η καθολική αντιμετώπιση πάντως είναι μεγάλη ιστορία - αλλά εάν λυθεί το πρόβλημα καθολικά, δεν θα υπάρχει πρόβλημα ούτε και με το δέρμα της κεφαλής.
      3) Από εκχειλίσματα βοτάνων, η τσουκνίδα, τα δυναμώνει, και ρυθμίζει τις ορμόνες (λιπαρότητα. τριχόπτωση). Επίσης η καρυδιά, σκουραίνει τα μαλλιά αλλά δρα και ενάντια στις δερματίτδες, έκζεμα κτλ. Το χαμομήλι τα ανοίγει, είναι μαλακτικό για το δέρμα και ανακουφίζει από τους ερεθιμούς.

      Σήμερα έφτιαξα πράσινο σαπούνι με προσθήκη φρέσκιας αλόης πολτοποιημένης στο blender. Όταν θα ωριμάσει θα το χρησιμοποιήσω και για λούσιμο. Αυτό που έμαθα εδώ είναι η χρήση της γλυκερίνης για την παρασκευή του υγρού σαπουνιού. Η χρήση πλάκας σαπουνιού για το λούσιμο έχει το πρόβλημα οτι εάν τρίψουμε το σαπούνι στα υγρά μαλιά για να γίνει σαπουνάδα, τότε εισχωρεί ανάμεσα στα λέπια της τρίχας και δεν φεύγει από εκέι με το ξέβγαλμα (όπως το ξεραμένο σαπούνι στο νιπτήρα). Οταν είναι ήδη ρευστό, τότε ξεπλένεται με το νερό. Επίσης στην υγρή μορφή ανακατεύται και με το ασκορβικό οξύ για τη ρύθμιση του PH.
      Μην επιχειρήσετε με ξύδι, περιέχει μαγιά (μήκητες) και το σαπούνι όταν μείνει χαλά.

      Διαγραφή
    2. Πάνο σας ευχαριστώ πάρα πολύ γα την πληθώρα πληροφοριών και τον χρόνο που καταναλώσατε να τα γράψετε όλα αυτά. Δεν μπορούσα να κάνω log in αυτές τις μέρες και τώρα που βρήκα το σχόλιό σας πραγματικά έχω ενθουσιαστεί. Έχω όμως και κάποιες απορίες, θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο e-mail μου; elyssianbeauty @ gmail . com (έχω βάλει κενά προς αποφυγή όσο γίνεται του spam)

      Διαγραφή
    3. Πανο καλησπερα. Διαβασα το αρθρο και πραγματικα ειναι πολυ ενδιαφερον. Ψαχνω το προβλημα χρονια, μιας και ετρεχα για καιρο με τους δερματολογους διχως ολικη λυση. Οπως εγραψα στην αγαπητη μας blogger, εκανα θεραπεια με χαπια. Ειδα διαφορα, αλλα με το που τα σταματησα, παλι τα ιδια. Η σμηγματορροικη δερματιτιδα μετα απο διαβασμα, εμαθα οτι ειναι ενδογενες εκζεμα, δεν ειναι παθηση δηλαδη που βρισκεται επανω στο δερμα.

      Με λιγα λογια, με τα σαπουνια και τα φυσικα καλλυντικα, απλα "ηρεμουμε" το προβλημα. Δυστυχως. Ειμαι και εγω κατα των χημικων σαμπουαν και αφρολουτρων. Αλλα εχω μια απορια. Ειπες οτι ολα αυτα τα χημικα εισερχονται μεσα στο δερμα μας διαμεσω του sodium laureth sulfate κυριως και δημιουργουνε χρονιες φλεγμονες. Αν οντως ισχυε, δεν θα ηταν ο περισσοτερος κοσμος με δερματολογικα προβληματα? Πχ σμηγμ δερματιτιδα?

      Αρα, πιστευω εν μερη παντα, οτι δεν παιζει τοσο ρολο τοσο πολυ αυτο. Δεν πιστευω δηλαδη οτι αυτα ειναι ο κυριος ενοχος. Μετα απο τοσα χρονια καταλαβα το εξης. Οτι υπαρχουν 3 εκδοχες.

      *Καποιο προβλημα ορμονων που χτυπαει σε δερματιτιδα.
      *Εντερικη διαπερατωση (μια παθηση του εντερου που οταν τρως καποιες τροφες γινεσαι χειροτερα)
      *Καντιντιαση (μια παθηση στο στομαχι)
      *Αυξημενες ποσοτητες υδραργυρου

      Δεν θα σταματησω αν δεν βρω τον ενοχο. ΓΙΑ ΟΛΑ υπαρχει λυση. Ακομη και για αυτο και ας λενε οι δερματολογοι τα δικα τους. Πιστευω οτι ο δερματολογος δεν θα σε βοηθησει. Προσωπικα θα κανω μια επισκεψη σε ενδοκρινολογο για τις ορμονες μου.

      Ελπιζω να βγαλω μια ακρη.

      Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστω πολυ για τις πολυ χρησιμες πληροφοριες.
    διδω μεγαλη βαρυτητα σ αυτα που γραφετε, γιατι εσεις η ιδια τα εφαρμοζετε.
    Εγω σαν ανδρας δεν μενω πολυ στο μπανιο.
    ως εκ τουτου σκεπτομαι να κανω σαμπουαν και να βαλω μεσα και το ξυνο.
    Πως ακουγεται σαν ιδεα?
    και παλι σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιό σας καταρχήν και για τα καλά σας λόγια.

      Έχω ήδη δοκιμάσει να ρίξω το ξινό μέσα στο σαμπουάν αλλά απέτυχε το πείραμα αφού το σαμπουάν διαλύθηκε στα εκ των ων συνετέθει, διαχωρίστηκε δηλαδή το σαπούνι από την γλυκερίνη και το νερό και δεν μπορούσα καν να το χρησιμοποιήσω σαν σαμπουάν μετά αφού είχε μια περίεργη γλιτσιασμένη υφή.

      Προσπαθώ να βρω τρόπο να εξισορροπήσω το pH στο σαμπουάν για να μην υπάρχει αυτό το θέμα με το ξέβγαλμα αλλά προς το παρόν τα πειράματά μου δεν έχουν ευτυχή κατάληξη ώστε να είμαι σε θέση να σας προτείνω κάτι ακόμα. Μόλις όμως βρω κάτι, θα το αναρτήσω για να διευκολυνθούμε όλοι μας!

      Διαγραφή
    2. Η προσθήκη οξέος αλλάζει την ισοροπία των υλικών του μίγματος, υπερβολικό οξύ έχει το αποτέλεσμα που λέτε. Η "γλίτσα" συνεχίζει να "καθαρίζει" μεν (όπως το βούτυρο την πίσσα), αλλά η αίσθηση στα μαλλιά είναι εντελώς χάλια. Το πρόβλημα νομίζω είναι οτι η προσθήκη ιόντων στην υδατική φάση διαχωρίζει το νερό με τη γλυκερίνη και το λάδι με το σαπούνι, οπότε δημιουργείται η "γλίτσα" ή γράσο. Όταν ξεπλένουμε με νερό, το γράσο μένει...

      Όσο λιγότερη η υπερλίπανση, τόσο μικρότερο το πρόβλημα, αλλά ο αφρός κόβει.
      Μίλησα για προσθήκη ιόντων διότι το ίδιο κάνει και το αλάτι. Στη θερμή σαπωνοποίηση προσθέτουμε αλάτι οπότε το σαπούνι διαχωρίζεται από το νερό και τη γλυκερίνη και το μαζεύουμε με την κουτάλα. Παίζει ρόλο και το είδος του λίπους, το σαπούνι από λάδι κοκοφοίνικα αφρίζει και στη θάλασσα.
      Ενώ το σαπούνι από ελαιόλαδο είναι στο άλλο άκρο, λίγο "γλίτσα" εξ αρχής (αλλά είναι πολύ απαλό για το δέρμα διότι δεν το ξηραίνει).
      Άρα εάν χρησιμοποιούμε σαπούνι του εμπορίου τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν πολύ, ανάλογα με την σύνθεση του.

      Για την ποσότητα του οξέως τώρα, αρχικά το ζητούμενο είναι η εξουδετέρωση των αλκαλίων. Για να πάρουμε μια ιδέα,

      για PH9 έχω πλεόνασμα αλκαλίων 1 μέρος στις 100.000,
      για PH8 έχω πλεόνασμα αλκαλίων 1 μέρος στο 1.000.000

      PH7 = ουδέτερο.

      για PH6 έχω πλεόνασμα οξέων 1 μέρος στο 1.000.000
      για PH5 έχω πλεόνασμα οξέων 1 μέρος στις 100.000,

      Τα σαπούνια του εμπορίου είναι ελάχιστα αλκαλικά, κάποια είναι και ουδέτερα. Κατά συνέπεια η απαιτούμενη ποσότητα οξέος για εξουδετέρωση μπορεί να είναι ελάχιστη. Εάν θέλουμε να το φέρουμε ελαφρά όξινο (π.χ incosept PH5.5) χρειάζεται ελάχιστο οξύ. Γι αυτό και το αραιώνουμε αρχικά.
      Χρήσιμο είναι να μάθουμε να μετρούμε το PH, υπάρχουν τα χαρτάκια, χυμός από κόκκινο λάχανο, αλλά και η γλώσσα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο "ξινό"!
      Οπτικά, εάν αρχίσει ο διαχωρισμός το διάλυμα πρέπει να αλλάζει χρώμα και υφή (τότε βέβαια είναι αργά), αλλά μπορούμε να πειραματιστούμε με πολύ μικρή ποσότητα.



      Διαγραφή
  5. Αγαπητή μου Elysse την προηγούμενη εβδομάδα χρησιμοποίησα το σαμπουάν που έφτιαξα με τη δική σου συνταγή. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.Έχω να λουστώ τρεις μέρες και το τριχωτό της κεφαλής μου είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ελπίζω να συνεχίσει έτσι.Για πρώτη φορά τα μαλλιά μου δεν έχουν την όψη αφάνας και "στέκονται" πάρα πολύ καλά. Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζω είναι ότι τα μαλλιά μου είναι ελαφρώς θαμπά. Έχεις να μου προτείνεις κάποιο "μαγικό" για να λύσω και αυτό το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θαμπάδα ίσως οφείλετε στο ότι δεν τα πέρασες με όξινο διάλυμα στο τέλος (αυτό για το οποίο γράφω εδώ). Το δοκίμασες;

      Διαγραφή
  6. Γεια σας και ευχαριστούμε για τη διάχυση των γνωσεων!,
    ήθελα να ρωτήσω για τη μείωση του πχ, εάν θα μπορούσμε να την αποφύγουμε φτιάχνοντας ένα σαπούνι με χαμηλότερο πχ μειώνοντας την ποσότητα της καυστικής σόδας;ένα σαπούνι με πχ 6 νομίζετε θα ήταν καλό για τ μαλιά; επίσης αν θα μπορούσμε να μειωσουε το πχ στο υγρό σαπουάν με την προσθήκη λεμονιού ως οξύ; και ένα τελευταίο μιας και μιλάμε για πχ, ποιο νομίζετε είναι το καταλληλο πχ γι το πρόσωπο;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, πιτεύω αν ξεκινήσετε με ένα σαπούνι με ph 6 δεν θα χρειαζόταν τη διαδικασία που περιγράφω εδώ. Είναι πολύ κοντά στο ph του δέρματος. Αν μπορείτε να το φέρετε πιο κοντά στο ph 5.5 που είναι το pΗ του δέρματος, θα ήταν ακόμα καλύτερο. Επειδή δεν έχω φτιάξει (ακόμα) σαπούνι μόνη μου δεν μπορώ να σας βοηθήσω με λεπτομέρειες για το πως θα καταφέρετε να το επιτύχετε αυτό.

    Το να προσθέσετε λεμόνι σε υγρό σαμπουάν δεν το προτείνω σε καμία των περιπτώσεων!! Το λεμόνι δεν είναι σκέτο οξύ, έχει και άλλα συστατικά μέσα τα οποία χαλάνε μέσα σε λίγες μέρες και το ίδιο θα πάθουν και μέσα στο σαπούνι. Θα τρώγατε/πίνατε έναν χυμό λεμόνι που έχει μείνει έξω για μέρες; Δεν νομίζω. Γιατί λοιπόν να τον βάλετε πάνω σας; Προτιμήστε σκόνη ασκορβικού ή κιτρικού οξέος που είναι ασφαλή για χρήση στο δέρμα.

    Όσο για το ph του δέρματος, όπως είπα και πριν είναι 5.5. Όσο πιο κοντά σε αυτό είναι το ph του σαπουνιού, τόσο καλύτερα και είναι προτιμότερο να είναι προς το όξινο παρά προς το αλκαλικό, δηλαδή καλύτερα να είναι 5.3-5.0 παρά 5,8-6. Υπόψην πως μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφορές στο ph από άτομο σε άτομο οπότε να παρακολουθήσετε τις αντιδράσεις το δέρματός σας για να καταλάβετε τις ανάγκες του.

    Ευχαριστώ κι εγώ για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ερωτηση προς τον Pano.
    Ανέφερες ότι εσύ χρησιμοποιείς ασκορβικό οξύ για τη ρύθμιση του pH. Mπορείς να
    το εξειδικεύσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπερα!

    χρησιμοποιω εδω και περιπου 1 μηνα αντι για σαμπουαν, σοδα (3/4 κ.σ. σοδα σε 1 ποτήρι νερου νερο) και μηλοξυδο για μαλακτικο (1 κ.σ. σε 1 ποτήρι νερου νερο).
    λουζομαι 2 φορες την εβδομαδα με αυτο.

    εχω μακρια σγουρα και ξηρα μαλλια και τις τελευταιες φορες τα νιωθω βαρια και λιπαρα.

    ειχα δοκιμασει και πρασινο σαπουνι 2 φορες (1η πληση σαπουνι, 2η σοδα, 3η ξυδι) και δεν μπορεσα να τα ξεμπλεξω με τιποτα!!!

    μηπως εχεις κατι να μου προτεινεις?

    ευχαριστω πολυ!!

    συγχαρητηρια για το blog σου ειναι ολα πολυ ενδιαφερον!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη σκέτη σόδα λυπάμαι αλλά δεν ξέρω. Για το σκέτο πράσινο σαπούνι είχα αναφέρει (μπορεί και σε κάποιο σχόλιο πιο αναλυτικά) πως δεν μας κάνει και δεν ξεβγάζεται εύκολα, γι'αυτό και το κάνουμε σαμπουάν.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν αντι να λιώσουμε σε μπαιν μαρί το σαπούνι το αφήσουμε ένα 24ωρο (το αποτέλεσμα ειναι το ίδιο) υπάρχει πρόβλημα γιατι έτσι ότι πέφτει μέσα μετά δεν χάνει τίποτα (λόγω θερμοκρασίας υψηλής) και μιλώ για τη γλυκερίνη και τα αιθέρια έλαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δείτε πως το σαπούνι διαλύεται και όλα είναι καλά, δεν φαντάζομαι να υπάρχει πρόβλημα με κάτι. Αφού διαλυθεί το σαπούνι στο νερό μπορείτε να ρίξετε κανονικά τη γλυκερίνη και τα αιθέρια.

      Διαγραφή
  11. Το σαμπουαν σας τωχω κανει και ειναι υπεροχο.Εδω και 5 μηνες το νερο μας ειναι σκετη θαλασσα και δεν πιανει ουτε το σαπουνι [μενω σε νησι].Ειμαι σαν λαδωμενος ποντικος.Για ενα χρονο ολα πηγαιναν καλα.Δυστυχως ξαναγυρισα στα σαμπουαν και λυπαμαι πολυ γιαυτο.Παρ ολο που βαφω τα μαλλια μου λειτουργουσε υπεροχα και ειμουν ενθουσιασμενη.Το ξυδι θαμπωνει τα μαλλια το ξυνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κατάλαβα ακριβώς ποιο ήταν το πρόβλημα, αλλά ελπίζω να λύθηκε.

      Δεν έχω ακούσει ποτέ να θαμπώνει το μαλλί με το ξίδι ή το ξινό. Το αντίθετο έχω παρατηρήσει, πως γυαλίζει.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα, εγω φτιάχνω μόνος μου σπιτικό σαπούνι με ελαιόλαδο σε συνδυασμό με άλλα λάδια, όπως καρύδας, βουτυροκακάο, φοινικέλαιο, κ.λ.π. Επίσης προσθέτω κάποια βασικά βότανα για το σώμα, και για τα μαλιά. Κατόπιν το έτοιμο σαπούνι αφού ωριμάσει αρκετά καλά. το κάνω σαπουάν όπως αναφέρεις και εσύ εδώ στη συνταγή σου, προσθέτοντας κάποια απαραίτητα βότανα, για το σώμα, και για τα μαλλιά. Τα φτιάχνω χωριστά, 2 σαπουάν δηλαδή. Πλένομαι και λούζομαι ενάμιση χρόνο τώρα, και δεν το αλλάζω με τίποτα!!! Αλλά θα ήθελα να μάθω και εγώ πως κατεβάζουμε το pH στο σαπούνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι για την αργοπορία στην απάντησή μου. Έχω πρόβλημα με πολλά spam και γι'αυτό αργώ να δω τις ερωτήσεις που μου κάνετε. Όπως σας έγραψα και στο νεότερό σας σχόλιο, δεν έχω φτιάξει σαμπουάν οπότε δεν θα ήθελα να σας δώσω κάποια λάθος πληροφορία.

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα. Επειδή φτιάχνω σαπούνι μια φορά το χρόνο για προσωπική μου χρήση, συνήθως 1,200 - 1,400 γρμ. με ελαιόλαδο, και ένα μικρό μέρος με άλλα λαδάκια, βουτυρο κακάο, φοινικέλαιο, λάδι καρύδας, κ.λ.π. Πως μπορώ να κατεβάσω το pH, με ποιόν τρόπο? θα ήθελα μια αναλυτική εικόνα. Επίσης τις δοσολογίες λαδιών νερού, και καυστικής, τις βγάζω με ακρίβεια με πρόγραμμα που έχω βρει στο ιντερνετ... Σε ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε το pH στο σαπούνι; Επειδή δεν έχω φτιάξει ποτέ σαπούνι, δεν μπορώ να σας δώσω τις πληροφορίες που θέλετε, λυπάμαι! Το σαπούνι που χρησιμοποιώ το αγοράζω έτοιμο προς το παρόν.

      Διαγραφή
    2. Οκ. σας ευχαριστώ πολύ.. νόμιζα ότι επειδή αναφέρεστε σε σαμπουάν, θα ξέρατε και για σαπούνι. Καλές γιορτές.

      Διαγραφή
  14. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το άρθρο και τον χρόνο που αφιερώσατε.Μπορώ στο μείγμα να βάλω φρέσκια πολτοποιημένη αλόη;Στους έντονους ερεθισμούς την χρησιμοποιώ με αμυγδαλέλαιο ή έλαιο λεβάντας και έχω την εντύπωση ότι καταπραύνει την κατάσταση.Μπορεί όμως να είναι και ψυχολογικό.Μακάρι να βρήκα την λύση πάντως στο πρόβλημα μου θα είμαι ευγνώμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα σας το πρότεινα. Η φρέσκια αλόη μετά από λίγες μέρες θα χαλάσει και μαζί της θα χαλάσει το σαμπουάν. Τα σαμπουάν του εμπορίου που λένε πως έχουν αλόη μέσα έχουν κάποιο ξεχείλισμα ή κάποια συστατικά, ποτέ χυμό/πολτό.Γιατί δεν την χρησιμοποιείτε σαν μάσκα πριν το λούσιμο καλύτερα;

      Όπως έγραψα και στα κείμενα, οριστική και απόλυτη λύση για το πρόβλημά μας δεν υπάρχει προς το παρόν. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να το ελέγχουμε. Το ότι εμφανίζεται πιο έντονα όταν έχω στρες κι εγώ το έχω παρατηρήσει. Αν σας ενδιαφέρει πάντως κάποια στιγμή θα γράψω και μερικά πράγματα που έχω παρατηρήσει πως κάνουν καλό στο δέρμα μου και το καταπραΰνουν σε τέτοιες φάσεις. Καλές γιορτές σας εύχομαι!

      Διαγραφή
  15. Καλησπερα σας,εχω κανει μια θεραπεια κερατινης στα μαλλια κ μου ειπαν οτι δεν κανει να χρησιμοποιω σαμπουαν εμπορειου κ να χρησιμοποιω πρασινο σαπουνι για να μην εξουδετερωσω την δραση της θεραπειας..... Για να καταλαβω, μπορω να παρω μια πλακα απο πρασινο σαπουνι να κανω αφρο κ να πλυνω τα μαλλια μου κανονικα;; Αν μετα ξεβγαλω με μια κανονικη μαλακτικη θα αλλαξει κατι;; Ξεβγαζονται κανονικα ;; κ τελος να φανταστω οτι χρειαζεται ελαχιστη ποσοτητα απο σαπουνι γιατι μετα βαραινει το μαλλι κ δεν ξεβγαζεται;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μαλλί δεν βαραίνει από την ποσότητα του πράσινου σαπουνιού αλλά από το αν το χρησιμοποιείς απευθείας στο μαλλί. Με αυτό το τρόπο το σαπούνι μπαίνει κάτω από τις φολίδες της τρίχας και δεν ξεβγάζεται εύκολα. Αν δεν θες να φτιάξεις το σαμπουάν που προτείνω στο πρώτο μέρος της ανάρτησης, τότε όπως λες, κάνε στα χέρια σου τον αφρό και βάλε όσο κρίνεις πως χρειάζεσαι. Επ'ουδενί μην τρίψεις το σαπούνι στο μαλλί.

      Την μαλακτική μπορείς να την χρησιμοποιήσεις, αλλά αν δεν έχεις κάνει το όξινο διάλυμα που προτείνω εδώ, τα μαλλιά σου μπορεί να τα νιώθεις λίγο σκληρά. Επειδή δεν ξέρω πως μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία που κάνεις ένα όξινο διάλυμα, καλύτερα να ρωτήσεις εκεί που κάνεις τη θεραπεία.

      Αν δεν την επηρεάζει τότε η διαδικασία είναι: λούσιμο, όξινο διάλυμα(ξεβγάζεται αμέσως), μαλακτικό.

      Διαγραφή
  16. ΓΕΙΑ ΣΑΣ Κ ΠΑΛΙ!!ΛΟΙΠΟΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΑΜΠΟΥΑΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΠ ΠΡΩΤΟ ΚΙΟΛΑΣ ΛΟΥΣΙΜΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΦΑΓΟΥΡΑ Κ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΓΙΝΑΝ ΠΙΟ ΣΤΙΛΠΝΑ.Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 200ΓΡ. ΛΕΥΚΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ( ΑΓΟΡΑΣΑ 1 ΜΠΑΡΑ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΖΕΝ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΔΑ ΤΥΧΑΙΑ Σ' ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ,ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Κ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ) 800ΓΡ. ΔΙΑΛΥΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΚΕΤΟ ΝΕΡΟ (ΕΒΑΛΑ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠ ΤΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΛΟΓΩ ΚΡΥΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΡΕΟΠΟΙΗΘΕΙ.ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ,ΔΑΦΝΗ Κ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΑΠ ΤΟ ΚΗΠΟ Κ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΑΦΟΥ ΒΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΡΙΧΝΩ ΜΕΣΑ,ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΖΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10' Κ ΤΟ ΡΙΧΝΩ ΣΤΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ), ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 70 ΓΡ.ΕΒΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΡΙΞΑ Κ 2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΚΑΣΤΟΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΠΑΡΟ.ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΘΑΜΠΑΔΑ ΣΤΟ ΜΑΛΛΙ ΙΣΩΣ Κ ΛΟΓΩ ΚΑΣΤΟΡΕΛΑΙΟΥ Η ΛΟΓΩ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ Κ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΑΠΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΣ ΕΒΑΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που είχε τέτοια επιτυχία το σαμπουάν! Τα όποια θέματα έχω αναφέρει δεν έγιναν όλα με ένα σαπούνι οπότε δεν είναι απαραίτητο να συμβούν. Κάποια μάλιστα βγήκαν μόνο στο τέλος όταν είχα βάλει πολύ νερό στο μείγμα. Ελπίζω να συνεχίσεται έτσι και να δείτε και εσείς τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Προσωπικά δεν το αλλάζω με τίποτα!

      Διαγραφή
  17. Σε υπερευχαριστώ που έγραψες τις οδηγίες με τόση λεπτομέρεια! Θέλω κι εγώ να φτιάξω δικό μου σαμπουάν φυτικό γιατί μου αρέσει να βάζω αιθέρια έλαια της επιλογής μου και γιατί τα οικολογικά/βιολογικά σαμπουάν είναι συνήθως πολύ ακριβά και λούζομαι συχνά. Αυτό με το κιτρικό οξύ με προβληματίζει λίγο γιατί φοβάμαι μήπως βαρεθώ. Υπάρχει περίπτωση να μετριάσουμε λίγο τη σκληρότητα που προκύπτει εάν επιλέξουμε άλλο σαπούνι; Σε ευχαριστώ και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα περισσότερα πράσινα σαπούνια του εμπορίου είναι αρκετά ισορροπημένα σε σχέση με το πως ήταν παλιότερα, στις εποχές των γιαγιάδων μας, οπότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις και να δεις αν σου κάνει τα μαλλιά τόσο σκληρά που να σε ενοχλεί ή όχι. Μόλις κοίταξα και τα δύο που έχω σπίτι μου και το γράφουν στα συστατικά πως έχουν κιτρικό οξύ (citric acid) για να ισορροπήσουν το pH. Απλά δεν είναι τόσο όξινα ώστε να μην αφήνουν καθόλου αυτήν την αίσθηση που αναφέρω. Επίσης δεν έχω παρατηρήσει και κάποιο να είναι τόσο διαφορετικό όσον αφορά το pH του που να μην χρειάζεται η διαδικασία με το κιτρικό οξύ για να σου προτείνω συγκεκριμένο.

      Εμπειρικά μπορώ να σου πω πως όσοι/ες έχουν πιο κοντά μαλλιά (το όριο έχω παρατηρήσει είναι κάπου στο μακρύ καρέ) δεν έχουν κανένα τέτοιο πρόβλημα, καταλαβαίνουν τη διαφορετική αίσθηση αλλά δεν τους ενοχλεί. Τα δικά μου μαλλιά είναι μακριά και σπαστά οπότε το να κάνω τη διαδικασία με το κιτρικό οξύ κάνει το βούρτσισμα(και τη ζωή μου) πιο εύκολη, ακόμα κι εγώ όμως καμιά φορά δεν το κάνω. Αν έχεις ήδη έτοιμο το διάλυμα και απλά το αραιώνεις η όλη διαδικασία σου παίρνει κάτω από ένα λεπτό οπότε δεν προλαβαίνεις καν να βαρεθείς.

      Ελπίζω να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  18. Χαιρετε και καλες γιορτες. Γραφω τοσο αργα μιας και τωρα ανακαλυψα το blog. Προσωπικα εχω ξεκινησει θεραπεια ισχυρη με χαπια λογω σμηγμ. δερματιτιδας στο προσωπο και τα μαλλια μιας και τα παντα αποτυχανε. Εχω μια απορια. Κανει σαπουνι στα μαλλια? Γιατι ρωταω. Ρωτησα πολλους δερματολογους και μου ειπαν οτι οταν καποιος πασχει απο αυτη την παθηση, απαγορευεται οποιαδηποτε μορφη σαπουνιου ειτε στα μαλλια ειτε στο προσωπο. Ειδικα στο προσωπο που ειναι υπερευαισθητο το δερμα. Δεν εχω προβλημα να φτιαξω την ομορφη συνταγη, αλλα επιφυλλασομαι λιγο. Προσπαθω οσο ναναι να προσεχω τι τρωω και να χρησιμοποιω σαμπουαν χωρις sls (ειναι η ουσια που κανει τον αφρο και ειναι ενοχη για δερματικα προβληματα), οπως και το αρωμα (fragrance)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και καλή χρονιά!
      Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι δερματολόγος, ούτε και κάνω τον δερματολόγο, τον παντογνώστη, ούτε τίποτα τέτοιο. Έχω μεταφέρει τη δική μου εμπειρία για όσους μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο και τίποτε παραπάνω. Από τη στιγμή που ο/η γιατρός σας σας έχει δώσει συγκεκριμένη αγωγή καλά κάνετε και την ακολουθείτε, ο/η γιατρός σας ξέρει το ιστορικό σας και έχει τις γνώσεις για να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή. Το να αποφασίσω να σταματήσω τα σαμπουάν του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των 3 φαρμακευτικών, έγινε μετά από συζήτηση με την τότε δερματολόγο μου η οποία δεν είχε πρόβλημα να δοκιμάσω.

      Τώρα για τα σαπούνια, τα σαμπουάν και ουσίες όπως το λαυρικό θειικό νάτριο(sls), έγραψα στο α’ μέρος γιατί και εμένα με ενοχλεί. Τα σαπούνια που προτιμώ είναι φυσικά με την έννοια ότι πρόκειται για προϊόντα σαπωνοποίησης χωρίς πρόσθετες απορρυπαντικές και άλλες ουσίες πέραν του κιτρικού οξέως που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι για εξισορρόπηση pH. Αυτά τα σαπούνια δεν με έχουν ενοχλήσει ποτέ στο δέρμα ούτε του κεφαλιού, ούτε του προσώπου. Δεν παίρνω δηλαδή ένα οποιοδήποτε σαμπουάν του εμπορίου, ούτε οποιοδήποτε γράφει διαφημιστικές αηδίες όπως «φυσικότερον κι απ’το φυσικό», «σούπερ εξτρα βιολογικό», «με οξυγόνο Ιμαλαΐων και άνθρακα από τα όρια του γαλαξία». Προσέχω πολύ τι γράφουν τα συστατικά και θα επεκταθώ σύντομα στο θέμα.

      Αν αποφασίσετε να το κάνετε έπαναλαμβάνω πως ίσως γίνει λίγο χειρότερο πριν γίνει καλύτερο. Την πρώτη εβδομάδα είχα αρκετή «χιονόπτωση» αλλά σταδιακά από εκεί και πέρα βελτιώθηκε μέχρι που εξαφανίστηκε . Επίσης σημαντικό είναι και πως βρήκα την συχνότητα με την οποία πρέπει να λούζομαι για να μην έχω πρόβλημα. Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμα τα όσα σας έγραψα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Προς θεου φυσικα και δεν ξερει κανεις τα παντα. Δεν ειμαι καθετος. Εγω ειμαι ενθουσιασμενος με την συνταγη και θα την δοκιμασω οπωσδηποτε. Εχω παρατηρησει πολλα προβληματα με τα σαμπουαν και γιαυτο. Ερωτηση. Αν κανω την συνταγη με λευκο σαπουνι απο φοινικελαιο αντι πρασινο, θα βγει ενταξει? Μιλαω για καθαρο σαπουνι οπως το πρασινο χωρις προσθετα. Επισης σαν πολυτιμη πληροφορια να συμπληρωσω τροφες που εχω παρατηρησει οτι πειραζουν στην συγκεκριμενη παθηση. Αναψυκτικα, καφες, ζαχαρη, λευκο αλευρι, αλκοολ. Δοκιμαστε να κοψετε για ενα μηνα τα συγκεκριμενα. Θα δειτε πολυ σημαντικη διαφορα.

      Διαγραφή
    3. ΜΑΚΡΥΑ από το σαπούνι με το φοινικέλαιο. Το δοκίμασα πέρυσι και έζησα έναν εφιάλτη. Είναι εντελώς διαφορετικό από το σαπούνι με το ελαιόλαδο γιατί πήζει πάρα πολύ οπότε για να μπορέσω να το έχω σε μια κάπως αραιή μορφή χρειάστηκε να βάλω και 10 φορές παραπάνω νερό με αποτέλεσμα φυσικά να μην πλένει καλά μετά. Δοκίμασα ένα σωρό πράγματα για να το κάνω κάπως καλύτερο γιατί δεν ήθελα να το πετάξω αλλά τελικά ο κόπος του δεν αξίζει την προσπάθεια. Προτιμήστε το σαπούνι από ελαιόλαδο. Ευτυχώς κυκλοφορούν αρκετά καθαρά σαπούνια ελαιόλαδου στην ευρεία στην αγορά όπως για παράδειγμα του Παπουτσάνη.

      Ευχαριστώ και για τις διατροφικές συμβουλές, δεν καταναλώνω ιδιαίτερα κανένα από τα 5 αλλά θα το δοκιμάσω.

      Διαγραφή
    4. Αρα μακρυα καλυτερα. Ναι του παπουτσανη το ειδα και εγω και φαινεται πολυ αξιοπιστο συμφωνα με τα συστατικα του και προσεγμενο. Ειδα επισης ενα του παπουτσανη που ειναι με παραπανω ελαιολαδο. Επισης καθαρο στα συσταατικα οπως το πρασινο. Θα το κοιταξω και αυτο και θα δοκιμασω και την συνταγη και θα αναφερω αποτελεσματα.

      Διαγραφή
    5. Από του Παπουτσάνη αυτό που είχε καλύτερο αποτέλεσμα για μένα ήταν το σαπούνι με το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Έχει και άλλα αυτή η σειρά με τα αρωματισμένα αλλά νομίζω είχαν κάποιες παραπάνω ουσίες που δεν τις ήθελα. Χρησιμοποιώ και το απλό ή συνδυασμό των δύο για το άρωμα.

      Καλή τύχη με την προσπάθειά σας!

      Διαγραφή
  19. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ. ΛΕΓΟΜΑΙ ΕΦΗ. ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΥΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΗΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ. ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΛΟΥΖΟΜΟΥΝ ΜΕ ΥΓΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ. ΟΙ ΑΚΡΕΣ ΤΟΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΝ ΣΑΝ ΑΛΟΥΣΤΕΣ ,ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΛΙΠΑΡΕΣ. ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ (ΑΝΑΛΟΓΙΑ 2ΣΑΠΟΥΝΙ/1ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ) ΕΓΙΝΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΜΟΥ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΤΗΝ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ?(ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΟΞΙΝΟ ΔΙΑΛΥΜΑ). ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΜΑΛΛΙΑ? ΠΟΣΗ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σας Έφη,
      από τη στιγμή που είστε ευχαριστημένη με την ποσότητα γλυκερίνης που χρησιμοποιείτε, τότε δεν χρειάζεται να αλλάξετε απολύτως τίποτα. Την μείωση στην ποσότητα γλυκερίνης την πρότεινα σε όσους βρίσκουν πως τα μαλλιά τους είναι πιο "βαριά" μετά από λίγο ή τα αισθάνονται σαν να είναι μονίμως λαδωμένα, πράγμα που μπορεί να συμβεί σε όσους έχουν λιπαρά μαλλιά. Έτσι πρότεινα να ξεκινήσουν με τη μισή ποσότητα γλυκερίνης από αυτήν που είχα αρχικά προτείνει και ανάλογα με το πως αισθάνονται το μαλλί τους να προχωρούν. Αν μετά το λούσιμο και το όξινο διάλυμα οι άκρες είναι λίγο ξερές, τότε προσθέτουμε λίγη ακόμα γλυκερίνη. Αν είναι εντάξει, τότε δεν το πειράζουμε. Η γλυκερίνη διαλύεται εύκολα οπότε μπορεί να προστεθεί και όταν το σαμπουάν είναι κρύο.

      Διαγραφή
  20. γεια σας! ηθελα να ρωτησω αν, προσθετοντας στη συνταγη σας διαλυμα βοτανων( πχ χαμομηλι) αντι για σκετο νερο, θα χαλασει το σαμπουαν μετα απο λιγο καιρο. Λετε οτι θα το αναλυσετε στο τριτο μερος, δεν ξερω αν το εχετε γραψει και δεν το βλεπω. Σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν βάζω διάλυμα βοτάνων το διπλοσουρώνω με τουλπάνι ώστε να μην πάει κανένα κομμάτι από το βότανο γιατί αυτά θα χαλάσουν σίγουρα. Το χαμομήλι συγκεκριμένα επειδή έχει το λουλούδι του φεύγουν πολλά μικρά κομματάκια και θέλει προσοχή. Έτσι, με το σουρωμένο διάλυμα, δεν μου έχει χαλάσει ποτέ.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...