Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Ταλαιπωρημένα εύθραυστα νύχια; Ώρα για σκληρυντικό!

Ο λόγος που έγιναν εύθραυστα τα νύχια μου. I regret nothing.
Φέτος αφού γύρισα από τις διακοπές τα νύχια μου είχαν γίνει ξηρά και εύθραυστα και η απλή σκληρυντική βάση που τους έβαζα δεν ήταν αρκετή για να τα συνεφέρει. Χρειαζόμουν κάτι πιο ισχυρό για να τα δυναμώσει κι έτσι έψαξα τι υπήρχε και -όπως πάντα- το μοιράζομαι μαζί σας. 

Σημείωση: Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως αν παρατηρήσετε κάποια απότομη αλλαγή στην ποιότητα των νυχιών σας καλό θα ήταν να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Η αλλαγή της ποιότητας του νυχιού μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου προβλήματος υγείας και μάλιστα πολλές φορές περνά απαρατήρητο ή ξεχνάμε να το αναφέρουμε. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κάποιας διατροφικής αλλαγής που έχετε κάνει και ενδεικτική πως δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά στοιχεία. Επειδή δεν είμαι ούτε γιατρός, ούτε διατροφολόγος δεν θα  γράψω κάτι παραπάνω πλην του ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση το ζήτημα.

Τι είναι το σκληρυντικό νυχιών;
Ας ξεκινήσουμε με το πώς διαφέρει το σκληρυντικό νυχιών από την σκληρυντική βάση για μανό. Το σκληρυντικό είναι σύστημα περιποίησης που στοχεύει σε συγκεκριμένο πρόβλημα και έχει πολλή πιο ισχυρή δράση από μία βάση, ενώ μία σκληρυντική βάση έχει πιο περιορισμένη σκληρυντική δράση και είναι εκεί κυρίως για να προστατεύσει το νύχι και να διατηρήσει το μανό καλύτερα. Αν η βάση ήταν το κοντίσιονερ για τα μαλλιά, το σκληρυντικό είναι η μάσκα.

 Επιπλέον δεν είναι απαραίτητο πως θα χρησιμοποιηθεί μανό παράλληλα, αλλά και αν χρησιμοποιηθεί συνιστάται να χρησιμοποιηθεί χωριστή βάση για μανό. Επίσης δεν είναι φτιαγμένο για να χρησιμοποιείται κάθε φορά που κάνετε μανικιούρ αλλά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που έχετε πρόβλημα μέχρι να σκληρύνουν τα νύχια και από εκεί και πέρα κάποιες φορές ακόμα για διατήρηση. Το πόσο συχνά πρέπει να το χρησιμοποιείτε θα το βρείτε στις οδηγίες. Είναι σημαντικό να διαβάσετε τις οδηγίες του σκληρυντικού ακόμα κι αν είστε άτομο που δεν τις διαβάζει γιατί κάθε ένα έχει διαφορετικές. Μάλιστα κάποια χρησιμοποιούνται μόνο πάνω στο γυμνό νύχι ενώ άλλα μπαίνουν και πάνω από το μανό.  
Πελοποννησιακές ακτές για πάντα.
Θέματα 
Όλα τα σκληρυντικά νυχιών περιέχουν μία ιδιαίτερα προβληματική ουσία, τη φορμαλδεΰδη. Έχει χυθεί πολύ μελάνι για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει και μάλιστα αν έχετε υπόψιν σας τα 3-free, ή όσα τέλος πάντων -free μανό (η Κορρές για παράδειγμα είναι 7-free), πάντα μία από τις ουσίες αυτές είναι η φορμαλδεΰδη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι προβληματικό το να χρησιμοποιείται μία τέτοια ουσία σε καλλυντικά και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούμε συνέχεια, αλλά αφού διάβασα αρκετά άρθρα και επιστημονικές απόψεις έκρινα πως για μένα δεν ήταν προβληματικό να το χρησιμοποιήσω για περιορισμένο χρονικό διάστημα και αφού η ποσότητα που περιέχει θεωρείται ασφαλής. Δυστυχώς δεν βρήκα κάποια έγκυρα άρθρα στα ελληνικά όπου να αναλύουν το θέμα σε βάθος οπότε έχω μόνο αυτά τα τρία να σας προτείνω [herehere and here]. Καλό είναι να κάνουμε τη δική μας έρευνα προκειμένου να πάρουμε μία τεκμηριωμένη απόφαση και να  μην αφηνόμαστε στην κινδυνολογία και τις τακτικές εκφοβισμού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα site προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα views.

Πως χρησιμοποιείται το σκληρυντικό
Το σκληρυντικό το έβαζα το πάνω μισό του νυχιού(όχι από τη μεριά της βάσης δηλαδή) αφού εκεί κινδύνευαν να σπάσουν, αποφεύγοντας να πάει στα πετσάκια και το δέρμα μου. Αν πήγαινε καθόλου εκεί το σκούπιζα αμέσως γιατί αλλιώς θα τα σκλήραινε. 

Τι έγινε λοιπόν με τα δικά μου νύχια;
Τα νύχια μου είναι από τη φύση τους σκληρά, αλλά αυτό το καλοκαίρι τα ταλαιπώρησα πολύ. Όταν πήγα διακοπές δεν πήρα ούτε καλλυντικά ούτε μανό μαζί γιατί χρειαζόμουν ένα διάλειμμα. Κολυμπούσα εώς και έξι ώρες την ημέρα και το ευχαριστήθηκα γιατί είχα χρόνια να πάω στη θάλασσα. Το νερό όμως και τα βράχια δεν έκαναν καλό στα νύχια μου. 

Όταν επέστρεψα και δεν μπορούσα να τα κάνω να επανέλθουν αποφάσισα να εξερευνήσω τα σκληρυντικά. Χρησιμοποίησα το Mavala Σκληρυντικό Νυχιών και το έβαλα λιγότερες από τις προτεινόμενες φορές (μία φορά ανά 2 βδομάδες αντί για 1-2 φορές τη βδομάδα). Τα νύχια μου έχουν επανέλθει πλήρως ύστερα από 3 χρήσεις και τα νιώθω δυνατά. Μία φίλη μου μου έδωσε και το αντίστοιχο προϊόν της Impala όταν της είπα τι είχα πάθει αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα.

Τώρα που έχουν επανέλθει δεν θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ, αλλά αν ποτέ πάθω ξανά το ίδιο δεν θα διστάσω να το χρησιμοποιήσω. 

Περίληψη TL;DL 
  • Διαβάστε τις οδηγίες για το πόσο συχνά και για πόσο καιρό πρέπει να το χρησιμοποιήσετε.
  • Να το βάζετε στο πάνω μισό του νυχιού, όχι στη βάση.
  • Να μην πάει καθόλου στα πετσάκια και το δέρμα. Σκουπίστε αμέσως αν πάει.
Αυτά λοιπόν για το θέμα και ελπίζω να ήταν αρκετά ενημερωτικά τα όσα έγραψα. Πάντα προσπαθώ να μην βάζω εξαντλητικό αριθμό πληροφοριών και πολλές επιστημονικές ορολογίες, δίνοντας όμως αρκετές πληροφορίες. Φυσικά όπως πάντα είμαι ανοιχτή σε απορίες και σχόλια. 
XxX
Elysse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...